Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Redescobrim el riu Llobregat a Pont de Pedret

El passat del dissabte 23 de març vam fer una sortida al tram alt del riu Llobregat, a l’alçada de Berga i molt a prop del Pont de Pedret.

Aquesta sortida va permetre al grup de participants conèixer la metodologia d’inspecció i el funcionament del Projecte Rius així com determinar l’estat ecològic d’aquest tram.

El tram que vam escollir ja s’havien registrat dades d’inspecció d’un grup de voluntariat anys enrere per el que va servir, també, per reprendre puntualment el seguiment d’aquest punt.

IMG_9522  IMG_9539 Vaimg_9529.jpgm poder observar molta diversitat hàbitats i una molt bona qualitat del bosc de ribera  que permeten que les funcions de l’ecosistema fluvial es puguin donar correctament. Aquí, però, cal destacar la forta influencia del pantà de la Baells, que es troba a uns pocs quilometres més amunt, que regula el cabal del riu i que, alliberant les aigües més fondes del pantà, provoca que la temperatura de l’aigua del riu sigui baixa.

L’anàlisi fisicoquímic de l’aigua també en va donar una bona qualitat. Vam obtenir, per exemple, una alta quantitat d’oxigen dissolt  que, conjuntament amb la baixa temperatura del riu, afavoreix que aquest pugui ser un bon hàbitat per les espècies piscícoles. Així ho constataven els nombrosos pescadors que vam poder veure a la zona.

Nosaltres no vam “pescar” molts macro-invertebrats però vam poder observar restes de cuques de capsa (Limnephilidae)  que són indicatives d’una bona qualitat biològica. De fet, els qui ens vam quedar a fer un entrepà a la vora del riu per dinar, vam poder observar que també hi havien perles (Pelidae), les quals indiquen una molt bona qualitat de l’aigua.

 

En resum, va ser una molt bona jornada al riu amb una molt bona companyia! Esperem que de nou s’activin grups de voluntariat en aquesta zona i en altres!

IMG_9545

MITECO+FB_color_con-bandera

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on 05/04/2019 by in Associació Hàbitats, Inspeccions de riu, Participa-hi!, Projecte Rius.

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores