Custòdia fluvial

Comença un voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Primavera al riu Ondara

Aquest dissabte 6 d’abril hem compartit una formació de Projecte Rius amb veïns i veïnes de Tàrrega.

El riu Ondara es troba en plena restauració, s’hi estan desenvolupant una sèrie d’obres que permetran recuperar-hi el bosc de ribera i renaturalitzar algunes zones. Aquest esforç forma part de les mesures correctores i compensatòries associades al regadiu del Sistema Segarra-Garrigues. Entre les mesures previstes al projecte encarregat per infrastructures.cat, s’ha extret vegetació exòtica invasora, sobretot canya americana (Arundo donax) i s’han netejat les lleres i els marges. En alguns punts on el curs d’aigua s’havia constrenyit s’hi ha remodelat la secció. També s’ha plantat vegetació arbustiva i arbòrea i s’hi ha aplicat hidrosembra, per revegetar els marges, usant diferents tècniques de bioenginyeria que permetran estabilitzar els marges i talussos a la vegada que es recupera la vegetació pròpia de la ribera.

En la nostra visita hem pogut observar com avançaven les obres de renaturalització i també hi hem fet la inspecció del riu, amb voluntaris de la zona que ens han acompanyat.

Hem constatat que fins que la vegetació de ribera no creixi a partir de les estaques vives i les feixines que s’hi han construït el bosc de ribera té poca capacitat de desenvolupar les funcions que li pertoquen i l’hàbitat està una mica empobrit, però a mesura que passi el temps s’hauria de veure una forta millora.

A nivell fisicoquímic vam trobar una concentració de nitrats una mica elevada que ha provocat el creixement de moltes algues filamentoses i ha alterat la disponibilitat d’oxigen tot i que la resta de paràmetres estaven dins de la normalitat. Aquesta falta d’oxígen i elevada concentració de nitrats sembla que s’ha reflectit més tard en l’índex de macroinvertebrats, on hem trobat poques famílies diferents i totes elles indicadores de qualitat deficient.

Com sabeu, per poder parlar amb propietat de l’estat d’un tram cal que hi anem diverses vegades, en diferents moments de l’any, i que el coneguem bé per apreciar-ne els canvis i l’evolució. Per això esperem que ben aviat algun grup de voluntaris adopti aquest tram i en comenci el seguiment, així podrem saber com avança la tasca de restauració del riu i com millora mica en mica el seu estat.

Ja ho sabeu veïns i veïnes de Tàrrega, aquí hi tenim un tram interessant, on esperem veure canvis positius en els propers anys, animeu-vos a participar al Projecte Rius i ajudeu-nos a enregistrar-ho!

L’acció ha comptat amb el suport de:

MITECO+FB_color_con-bandera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 12/04/2019 by in Associació Hàbitats, Educació ambiental, Inspeccions de riu.

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores