Tota l'actualitat de l'Associació Hàbitats i el Projecte Rius

Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.

Informe RiusCat 2018

Hola a tothom!

Sabeu que a partir d’aquesta setmana ja podeu consultar l’Informe RiusCat 2018 al web de Projecte Rius?

Un any més us presentem l’Informe RiusCat en el que es recullen i s’analitzen els resultats de les inspeccions de rius i rieres realitzades pels voluntaris del Projecte Rius. Així doncs, gràcies a la tasca de milers de participants podem conèixer  l’estat i l’evolució dels ecosistemes fluvials catalans.

Montallà i Martinet - Escola Ridolaina

L’Informe RiusCat 2018 ha estat elaborat a partir de les dades de 4.459 persones voluntàries que van fer 257 inspeccions a 168 trams de rius – aproximadament 83.5 km d’espais fluvials analitzats. Segons aquestes dades Projecte Rius torna a ser la iniciativa de voluntariat líder a Catalunya. Un altre fet detectat interessant és que el 72% dels grups participants pertanyien a la comunitat educativa.

voluntaris

Les conclusions hidromolfològiques  revelen que la qualitat dels hàbitats fluvials han empitjorat respecte a 2017, ja que el 74% d’aquests eren hàbitats poc heterogenis o empobrits.

D’altra banda els boscos de ribera presenten condicions similars.

bosc

La majoria dels boscos analitzats tenen una qualitat mediocre. També cal dir que molts dels trams analitzats es troben en trams urbans i això té com a conseqüència que la connectivitat amb els sistemes adjacents no sigui optima.

L’any 2018 va ser plujós, pel qual molts voluntaris han detectat cabals més elevats del que és habitual per l’època de l’any en què feien la inspecció. També ha suposat que alguns grups de participants hagin suspès la inspecció perquè no podien accedir al riu per l’elevat cabal o per rics d’avingudes.

plataforma-per-la-salvaguarda-del-montseny-riu-tordera-montseny.jpg

La qualitat fisicoquímica dels trams analitzats és bona en quant al pH i al percentatge de nitrats detectats als rius (un 95% es troba dins dels paràmetres admesos).

macroinvertebratsNo obstant això, les dades sobre la saturació d’oxigen mostren que el 36% dels trams de rius presenta resultats més baixos de lo recomanat i a la tardor aquesta dada puja fins al 63%.

L’índex de macroinvertebrats s’utilitza per mesurar la qualitat biològica. Segons els resultats presentats pels voluntaris el 46% dels trams analitzats durant la primavera són bons o molt bons, mentre que a la tardor baixa fins al 30%. Aquestes dades revelen que la qualitat biològica dels ecosistemes fluvials catalans ha baixat respecte a 2017.

 

Podeu trobar l’Informe RiusCat 2018 a la pàgina web de Projecte Rius o utilitzant aquest enllaç.

Si encara no sou voluntaris o voleu saber més sobre Projecte Rius podeu contactar amb nosaltres a través de info@associaciohabitats.cat o trucant a 93 421 32 16.

Amb el suport de:

MITECO+FB_color_con-bandera

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores