Tota l'actualitat de l'Associació Hàbitats i el Projecte Rius

Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.

Què és la DANA?

El fenomen meteorològic de la DANA o gota freda ha tornat a posar en alerta la costa llevantina aquests últims dies i avui ha arribat a Catalunya.

Aquesta pertorbació atmosfèrica va afectar greument algunes comarques del sud de Catalunya a finals del mes d’octubre provocant diversos morts, ferits i greus danys en les infraestructures de la zona. Alguns dels voluntaris del Projecte Rius ens van enviar fotografies, com la següent, en la que es mostren les conseqüències de la gota freda als ecosistemes fluvials afectats.

Temporal, DANA, Tarragona, canvi climatic

Però, sabeu de què es tracta exactament el fenomen de la DANA? La gota freda o DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) es dóna quan un corrent d’aire polar pateix fluctuacions que formen una “bossa” aïllada d’aire fred.

Quan aquesta bossa d’aire fred topa amb corrents d’aire calent, la diferencia de temperatura crea una gran inestabilitat atmosfèrica, generant pluges torrencials, fortes ratxes de vent i baixada de les temperatures.

La DANA és un dels fenòmens meteorològics més perillosos que es poden donar a la zona del mediterrani i que, per desgràcia, ha incrementat la freqüència amb la qual succeeix a conseqüència del canvi climàtic.

Gota freda o DANA a Catalunya. Octubre 2019

Davant de l’alerta per les fortes tempestes i ventades Protecció Civil recomana precaució, especialment en zones urbanes:

  • Retirar objectes de les finestres i balcons que puguin caure.
  • Si surts al carrer, no utilitzis com a refugis murs o arbres, ja que poden caure.
  • Vigilar amb les tempestes, el temporal marítim i les possibles riuades.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores