Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.
La crisi sanitària provocada per la Covid-19 ens ha confinat a totes a casa i que no puguem gaudir de la natura a l’aire lliure. Tot per evitar la propagació de virus tan aviat com es pugui.
Una de les conseqüències d’aquesta situació és que hem hagut de suspendre la campanya de primavera de Projecte Rius 2020. No obstant això, ben aviat us informarem d’altres maneres (telemàtiques) amb les que podreu seguir participant en el nostre projecte.
Des d’Associació Hàbitats us recordem que teniu a la vostra disposició tots els números de l’Informe RiusCat – on es recullen totes les dades aportades pels voluntaris de Projecte Rius i s’analitza l’estat i dels ecosistemes fluvials a Catalunya. També us proposem donar un cop d’ull a les diferents edicions de la Revista Espiadimonis, en les que podeu trobar articles molt interessants redactats per experts col·laboradors, voluntaris i altres persones de l’entitat.
Sabem que voleu tornar al riu, a la muntanya, a la mar… per això us volem recomanar tres projectes ambientals a través dels quals podeu aprendre més sobre el medi ambient i promoure la seva conservació:
Ciència ciutadana des de casa de SEO/ Birdlife.
L’ONG ha posat en marxa la iniciativa #QuedateEnElNido a través de la qual fa difusió de diferents projectes de voluntariat ambiental i ciència ciutadana, així com de contingut formatiu sobre el món de les aus. Utilitzant l’aplicació eBird (previ registre) els usuaris poden anotar les observacions ornitològiques que fan des de la seva finestra, balcó, terrassa o jardí, per així seguir contribuint al coneixement del nostre medi ambient i promoure la seva conservació. A més també podeu consultar la guia ornitològica online “Aus de la A a la Z” o fer que els més petits es diverteixin amb els jocs de “El club Aventurer@s“.
Ritme de la Natura.
Des de casa vostra també podeu participar en aquest projecte de fenologia, que es basa en l’observació de les alteracions que pateixen la flora i la fauna amb el canvi d’estació. Un exemple d’això és la floració dels ametllers. Es tracta doncs d’observar quin és el ritme de la natura i la seva evolució per poder estudiar quin és l’efecte del canvi climàtic sobre els ecosistemes naturals. Pots participar-hi de dues maneres: com a observador recorrent o ocasional. Si vols saber més sobre com fer-te voluntari d’aquesta iniciativa ambiental pots contactar a través de info@natura.cat .
Curs d’identificació de papallones de mBMS.
Aquest dissabte i diumenge mBMS (Observatori metropolità de papallones) ha organitzat un curs online per aprendre a identificar papallones diürnes que podem trobar a l’àrea metropolitana de Barcelona. El curs totalment gratuït es farà els dies 27 i 28 d’abril de 17:30 h a 19 h en directe en el canal de YouTube de CREAF. És una oportunitat perfecta per fer-te voluntari del seu projecte de censos de papallones diürnes en l’àrea de Barcelona.
Aquestes són només algunes de les activitats d’educació ambiental i ciència ciutadana que podeu portar a terme durant el confinament, però hi ha moltes més. Quines ens proposeu vosaltres?