Tota l'actualitat de l'Associació Hàbitats i el Projecte Rius

Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.

Tallers per fer menjadores d’ocells

Bona tarda a tothom!

En aquest post us volem proposar dos tallers de menjadores d’ocells per fer aquestes últimes setmanes de confinament. Hi ha molts tipus de menjadores d’ocells que es poden fer amb materials reciclats com ampolles de plàstic que podeu posar a la vostra finestra, balcó, terrassa o jardí per fer observacions ornitològiques. Aquesta mena de menjadores no s’han de deixar mai a un espai natural i s’han de retirar quan es facin malbé, ja que poden acabar convertint-se en un residu negatiu pel medi ambient.

Aquestes són dues propostes de menjadores d’ocells:

Menjadora feta amb una ampolla d’aigua.

Per fer aquesta menjadora es necessiten una ampolla d’aigua d’1 o 2 litres, 2 culleres de fusta, tisores i fil.

El primer pas és fer un forat en part inferior de l’ampolla i un altre just davant. L’amplada ha de ser inferior a la part ampla de la cullera. Hem d’ampliar a continuació el forat que correspon a la part ampla de la cullera perquè caiguin les llavors i els ocells puguin menjar. Hem de repetir aquest mateix procés per la segona cullera. L’últim pas és fer un forat al tap de l’ampolla per poder-la penjar.

Es recomana penjar aquesta menjadora en arbres i fer servir llavors petites perquè no obstrueixin els forats.

Menjadora amb cacauets.

Aquesta és una de les menjadores més senzilles i ràpides per fer. Els materials necessaris per fer aquest taller són cacauets amb closca, fil, agulla i un punxó.

Com podeu veure en el següent vídeo el primer pas és fer un forat a la closca de tots els cacauets amb un punxó. Després hem d’enfilar amb fil i agulla tots els cacauets. El primer s’ha d’assegurar donant-li un parell de voltes amb el fil i lligant-lo per fer-lo servir com a topall per la resta de cacauets.

Un cop enfilats la resta de cacauets ja la podeu penjar al vostre jardí, balcó o finestra i començar a observar.

Daniel Morcillo (2018) Cómo hacer un comedero de cacahuetes. YouTube. [En línia]: https://www.youtube.com/watch?v=Q2asQwvdfLk 

També us volem facilitar algunes recomanacions bàsiques sobre l’ús de les menjadores:

On poso la menjadora: Caldrà que les situem en un lloc a recer del vent i la pluja però que sigui visible per als ocells. A més hem de procurar que no sigui accessible per a depredadors com ara els gats.

Quan la poso: Les menjadores són especialment interessants a l’hivern. Durant els mesos més freds les aus poden tenir més dificultats per trobar aliments, en especial en zones urbanes. És aleshores que els podem ajudar col·locant menjadores. A partir de la primavera i estiu és menys recomanable, ja que la seva alimentació sol canviar en època de cria i recorren a altres fonts d’aliments com ara insectes i les seves larves. Cada espècie té les seves pautes d’alimentació estacionals i no ens interessa alterar-les.

Quins aliments faig servir: Com que les posarem durant l’hivern els aliments que podem fer servir són sobretot llavors i fruits secs: Llinassa, mil, pipes de gira-sol, cacauets, nous, panses … Però també podem oferir-los fruites com el raïm, la poma, mores o nabius. Això també depèn del tipus de menjadora. Sempre ens haurem de fixar en el fet que les llavors siguin crues i sense sal. En botigues especialitzades trobareu barreges de llavors ja fetes, però també podeu provar amb un sol tipus.

Quina quantitat: No hem de pretendre alimentar els ocells del nostre entorn sinó oferir-los un petit suport i a la vegada un reclam per observar-los de més a prop sense molestar-los. Per això no intenteu mantenir la menjadora sempre plena o tenir-la tot l’any posada. Lluny d’ajudar-los els podem mal acostumar i interferir en la seva dieta i comportament que han de ser més variats.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores