Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.
Ja us podem presentar el resultat del treball dels milers de voluntaris de Projecte Rius de l’any passat… L’Informe RiusCat 2019.
L’Informe RiusCat 2019 ha estat elaborat a partir de les dades de 6.147 voluntaris que van fer 355 inspeccions a 217 trams de rius que sumen un total de 115 km.
Durant l’octubre de 2019 vam patir el fenomen meteorològic de la DANA. Aquest temporal de pluja va causar un fort impacte a nivell social, ecològic i econòmic en les zones afectades. De fet, molts grups de voluntaris dels municipis més afectats no van poder fer la inspecció de tardor de Projecte Rius. No obstant això, ens van enviar fotos i informar de quins eren els efectes de la DANA, el que demostra la implicació i fortalesa de la xarxa de voluntaris que formen part del Projecte Rius.
Cal destacar, que els grups de voluntaris de Projecte Rius han incrementat un 45% respecte a 2018 i un 38% el nombre total de voluntariat. Aquestes dades afermen el lideratge d’Associació Hàbitats en voluntariat ambiental a Catalunya.
Segons aquestes dades Projecte Rius el 74% dels grups participants pertanyien a la comunitat educativa i la majoria de trams inspeccionats formen part de les conques del Besós i el Llobregat.
Les dades hidromorfològiques no varien gaire respecte l’any anterior. El 73% dels hàbitats fluvials eren poc heterogenis o empobrits. D’altra banda la major part dels boscos de ribera dels trams analitzats presenta en una qualitat mediocre o dolenta. No obstant cal tenir en compte que la majoria de les inspeccions es van realitzar en zones urbanes on la connectivitat amb els sistemes adjacents sol ser dolenta a causa de l’acció humana. Els indicadors biològics són bons o molt bons en el 46% dels trams analitzats a la tardor i al 42% a la primavera.
Les dades recollides pels voluntaris de Projecte Rius tenen un gran valor per conscienciar i incrementar el coneixement de la ciutadania sobre la conservació dels ecosistemes fluvials catalans. Aquesta informació recollida a través de la ciència ciutadana també té un gran potencial com a font de coneixement completaria per a la recerca en ecologia fluvial i en gestió del medi ambient.
Podeu trobar l’Informe RiusCat 2019 a la pàgina web de Projecte Rius o utilitzant aquest enllaç.
Si encara no sou voluntaris o voleu saber més sobre Projecte Rius podeu contactar amb nosaltres a través de info@associaciohabitats.cat o trucant a 93 421 32 16.
Amb el suport de: