Tota l'actualitat de l'Associació Hàbitats i el Projecte Rius

Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.

Publicat l’article “L’estat ecològic dels rius i rieres dels parcs de la Serralada Litoral i com millorar la informació disponible gràcies a la participació ciutadana.”

L’article, que té com a autor principal a Pau Fortuño, membre del Grup de Recerca FEHM (Freshwater Ecology, Hydrology and Management) de la Universitat de Barcelona, posa de manifest la manca d’informació entorn a l’estat dels cursos d’aigua de la Serralada de la Marina, la Serralada Litoral i del Montnegre i el Corredor, i destaca com iniciatives de ciència ciutadana com el Projecte Rius o l’app RiuNet poden ampliar aquesta informació.

Autor: Xarxa de Parcs Naturals

L’article s’ha publicat dins del recull de la IV Trobada d’Estudiosos de la Serralada Litoral Central i VIII del Montnegre i el Corredor i VIII del Montnegre i el Corredor, que es va organitzar el novembre de 2019 amb l’objectiu de donar a conèixer els estudis i recerques duts a terme els últims quatre anys en diferents àmbits de les ciències socials i naturals del territori.

A l’article es comparen dades obtingudes en el marc de programes de seguiment d’organismes com l’Agència Catalana de l’Aigua o el mateix FEHM amb projectes de ciència ciutadana com RiuNet i Projecte Rius, obtenint “uns resultats iguals o molt semblants als que s’obtenen des de l’àmbit professional, i per tant es podrien considerar com a complement per incrementar la informació disponible”.

Podeu llegir l’article complert a través de l’enllaç.

Són temps incerts per als rius i rieres de Catalunya, en que el canvi climàtic és molt notori i se suma a la temporalitat que els caracteritza. Des de l’Associació Hàbitats estem convençuts que el voluntariat ambiental i la ciència ciutadana són un indicador molt útil a l’hora de fer seguiment sobre l’estat dels rius. Per això, des de l’any 1997, Projecte Rius gestiona les dades que els voluntaris i voluntàries prenen a rius i rieres de tot Catalunya, creant una base de dades que permet redactar, anualment, l’Informe RiusCat.

Formació de voluntaris del Projecte Rius al riu Anoia, Martorell

L’article plasma la importància que tenen les iniciatives de voluntariat ambiental en la conservació del medi, i la gran feina que fan els voluntaris i voluntàries. Així que, una vegada més, MOLTES GRÀCIES!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 21/01/2021 by in Associació Hàbitats.

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores