Tota l'actualitat de l'Associació Hàbitats i el Projecte Rius

Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.

Informe Riuscat 2020

Publiquem el darrer informe RiusCat, que recull i analitza les dades recollides pels voluntaris del Projecte Rius al llarg de l’any 2020. S’ha elaborat gràcies a les 157 inspeccions realitzades per un total de 2.661 persones voluntàries.

El 2020 va ser un any marcat pel  COVID19 i els seus efectes a tots els nivells. També va trasbalsar l’activitat habitual del Projecte Rius, ja que per primera vegada des de 1997 es va cancel·lar una campanya d’inspecció.

Tot i això, la voluntat dels grups de tornar al riu i seguir treballant es va materialitzar en arribar la tardor, quan es va reprendre l’activitat amb forces renovades! Entre altres factors que van produir el retorn de les inspeccions, hi van influir el retorn presencial als centres educatius, l’aixecament de les restriccions de mobilitat i les ganes de comprovar com estava el riu després de mesos sense visitar-lo. El nombre d’inspeccions totals i de grups actius va ser inferior a edicions anteriors, però aquest sotrac no va afectar l’èxit social del projecte ni al seu arrelament al territori.

Pel que fa a les dades recollides, aquestes mostraven resultats similars als darrers anys. Molts dels punts que es van analitzar es troben en zones urbanes o periurbanes amb un fort impacte humà. Això explica en part les mancances hidromorfològiques que el voluntariat assenyala habitualment. Molts dels trams analitzats presentaven hàbitats empobrits, poc heterogenis pel que fa a substrats i microhàbitats.

Aquest fet, juntament amb la fragmentació o degradació del bosc de ribera -que només es va considerar correcta al 21% dels punts avaluats-, condicionen la qualitat ecològica del riu i també els resultats que es poden obtenir a través dels indicadors biològics. En aquest cas els resultats de 2020 mostraven un 37% de punts amb resultats bons o molt bons, un 30% amb un resultat mediocre i un 33% amb qualitat deficient o dolenta.

Una de les dades que continua cronificant-se és l’acumulació de deixalles, present al 80% dels punts analitzats. És difícil quantificar-ne l’abast, però els participants del projecte segueixen indicant any rere any que els residus apareixen de manera regular als seus trams de riu, sent els plàstics i les llaunes els elements més freqüents.

Un any més, doncs, la tasca dels voluntaris ens permet publicar un informe que recull tota la informació recopilada i l’analitza de manera sintètica i divulgativa, per entendre una mica més en quin estat es troben els rius catalans i contribuir a la seva gestió i conservació.

Podeu trobar l’Informe RiusCat 2019 al web de Projecte Rius o seguint aquest enllaç.

Si encara no sou voluntaris o voleu saber més sobre Projecte Rius podeu contactar amb nosaltres a través de info@associaciohabitats.cat o trucant a 93 421 32 16.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores
A %d bloguers els agrada això: