Tota l'actualitat de l'Associació Hàbitats i el Projecte Rius

Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.

Els treballs a les Franqueses del Vallès avancen

Les actuacions de custòdia d’aquest tram del riu Congost s’han reactivat durant l’any 2021. A més de l’acord que mantenim amb l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès, s’ha formalitzat l’acord de custòdia fluvial amb l’Agència Catalana de l’Aigua i s’han posat en marxa una sèrie d’actuacions de seguiment i conservació de la biodiversitat.

Moltes de les tasques que s’han realitzat han estat possibles gràcies a la participació de persones voluntàries que han vingut a descobrir què és la custòdia del territori i han participat en la protecció d’aquests hàbitats d’interès prioritari.

De la mà del personal tècnic i educatiu, les persones voluntàries han pogut col·laborar en tasques de control de la vegetació exòtica i manteniment de l’aguait d’aus i han descobert algunes de les  problemàtiques que afecten el riu Congost i altres rius catalans.

En concret s’han executat tasques de diagnosi i seguiment com la identificació de les espècies exòtiques que es mantenen presents a la zona, la revisió del catàleg florístic i el càlcul de diversos índexs biològics per caracteritzar l’estat ecològic del riu.

També s’han dut a terme accions de conservació orientades al control i eliminació, tant manual com mecànica, d’espècies invasores. Entre d’altres s’han eliminat nuclis de canya americana (Arundo donax) i espina-xoca (Xanthium spinosum), així com invasores de port herbaci com el seneci del Cap (Senecio inaequidens), l’artemisia (Athemisia annua i Arthemisia verlotiorum) o la nyàmera (Helianthus tuberosus). També s’han retirat alguns peus d’arbust de les papallones (Budleja davidii), que s’havien detectat després del temporal Glòria, per evitar que s’escampi de nou per l’entorn.

En paral·lel s’ha realitzat el manteniment de l’aguait d’aus al camí de can Pep, retirant la tanca de bruc malmesa i instal·lant-ne una de nova, així com duent a terme desbrossades selectives per mantenir la visibilitat davant de l’aguait.

Com sempre, aprofitant les actuacions i la participació de les persones voluntàries s’han fet retirades de residus de l’entorn immediat, garantint que tota actuació tingui el major impacte positiu possible.

Aquesta zona d’especial conservació (ZEC), fa la funció de corredor ecològic entre els massissos del voltant i permet que la biodiversitat es desenvolupi en condicions òptimes. La nostra tasca com a societat pel manteniment de la natura i la vida és, sens dubte, essencial.

Aquest projecte s’està duent a terme gràcies al suport de l’Agència Catalana de l’Aigua i conclourà a finals de 2022. Entre les tasques previstes hi ha el manteniment de l’entorn de la font de Santa Digna, incloent la recuperació de l’antiga bassa, i la plantació de nous nuclis de bosc de ribera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores
A %d bloguers els agrada això: