Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.
Enguany el Projecte Rius compta amb el suport de la Diputació de Tarragona per enfortir el voluntariat en aquest territori.
Projecte Rius és una iniciativa de voluntariat ambiental amb una trajectòria de 25 anys. Es desenvolupa tota Catalunya i, a través de l’ajuda atorgada, es podrà donar un impuls a especial per a que el projecte arreli a l’àmbit tarragoní, que tradicionalment ha registrat una menor participació que al resta de territoris.
El projecte se centrarà en el coneixement i la conservació dels espais ecosistemes fluvials. D’una banda, es donarà a conèixer a la ciutadania els valors d’aquests espais, però també es crearà coneixement en la mesura que s’analitzin periòdicament desenes de trams fluvials seguint una metodologia científica. D’altra banda, es promourà la ciutadania activa en el seguiment i cura d’aquests espasi fluvials.
La tasca del les persones voluntàries consistirà en apadrinar un tram de riu o riera proper al lloc de residència, fer-ne el seguiment ecològic i emprendre accions de millora si s’escau. Tot plegat, amb el suport de l’equip tècnic, que oferirà formació, acompanyament, eines i recursos de tota mena a les persones voluntàries.
Per tal de capacitar les persones voluntàries i animar la incorporació de nous membres se celebraran uns seguit d’activitats de formació a diferents punts al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès, encara pendents de determinar.
A més també es promourà la sensibilització entorn l’emergència climàtica, especialment en el referent al present i futur del delta de l’Ebre.
Amb el suport de: