Tota l'actualitat de l'Associació Hàbitats i el Projecte Rius

Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.

Informe RiusCat 2021

Com cada any publiquem l’Informe RiusCat una vegada hem revisat i analitzat les dades rebudes durant darrera edició del Projecte Rius. Després de la inestabilitat de 2020 celebrem la reactivació del projecte, que torna a registrar una participació rècord!

Al llarg de 2021 el recompte de grups actius ascendia fins als 277. El 78% d’aquests van reportar dades, com a mínim en una de les dues campanyes anuals, i es calcula que el projecte ha mobilitzat 6.758 persones amb una mitjana de 30 participants per grup.

La comunitat educativa continua sent la tipologia de participants més nombrosa, cosa que permet la transmissió dels valors del projecte a les noves generacions.

Les dades obtingudes pel voluntariat concorden a grans trets amb els resultats publicats per l’Agència Catalana de l’Aigua, que assenyalen que encara som lluny de complir amb els objectius ambientals desitjats. La diagnosi de la pròpia Agència Catalana de l’Aigua va indicar l’any 2020 que només el 40% de les masses d’aigua superficials assolien els llindars òptims.

Les dades de Projecte Rius 2021 continuen mostrant una situació d’estancament amb resultats moderats. La majoria dels trams de riu estudiats presenten mancances en l’estructura i la connectivitat del bosc de ribera, uns hàbitats poc diversos i acumulen alteracions humanes, com ara l’ocupació de la zona de ribera amb infraestructures i usos no naturals de l’espai. Com ja és habitual les deixalles continuen molt presents als entorns de ribera catalans, amb el plàstic al capdavant dels materials més freqüents. L’anàlisi biològic ratifica totes aquestes observacions, ja que només un 35% dels punts han obtingut resultats bons o molt bons.

En definitiva, els resultats tornen a posar de manifest que una part important dels rius i rieres catalans no es troben en les condicions ecològiques òptimes i que aquesta situació s’agreuja a les parts més baixes de les conques principals, on es concentren nuclis urbans amb activitats agrícoles i industrials. Això vol dir que en molts casos la resiliència dels nostres rius és limitada; tenen poca capacitat per refer-se de les pertorbacions perquè les xarxes tròfiques, les dinàmiques hidrològiques i la morfologia de les lleres estan molt alterades. Mentrestant, els impactes derivats del canvi global es fan cada dia més presents i posen en joc la feina feta i la sostenibilitat a llarg termini.

Tot plegat indica que la tasca d’apropar la ciutadania als valors dels ecosistemes fluvials i els riscos als quals s’enfronten segueix sent imprescindible per afrontar el repte entre tots. És per això que ja ens trobem immersos de ple en la 25 edició de Projecte Rius i treballarem per molts més anys d’ecologia fluvial amb participació social a Catalunya.

PODEU LLEGIR L’INFORME COMPLERT A https://www.projecterius.cat/storage/pdf/Informe-RiusCat-2021.pdf

Gràcies a totes les persones que hi han col·laborat d’alguna manera i ho fan possible any rere any: sòcies d’Associació Hàbitats, voluntàries del Projecte Rius, ens finançadors i totes aquelles que ens fan difusió, contacten interessant-se per la iniciativa o ens animen a seguir.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores
A %d bloguers els agrada això: