Tota l'actualitat de l'Associació Hàbitats i el Projecte Rius

Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.

Valorem el Projecte Rius

Per tancar l’any hem realitzat una enquesta dirigida a les persones voluntàries del Projecte Rius. L’objectiu d’aquesta és detectar les mancances i els encerts del projecte en relació al funcionament i les eines que es brinden als participants. Això ens permet avaluar si s’està complint amb els objectius i quines mesures es podrien implementar per millorar la qualitat de la iniciativa.

S’ha procurat donar espai als participants per assenyalar allò que troben a faltar o que no els funciona, de manera que obtenim respostes quantitatives a la vegada que qualitatives i molt útils a l’hora de plantejar millores.

Un total de 113 persones han contestat l’enquesta en representació dels seus grups de voluntaris i la proporció de respostes respecte a la tipologia dels grups encaixa totalment amb la participació habitual del projecte. El 77% de les respostes provenen de centres educatius (primària, secundària, educació superior), al voltant del 9% son entitats, el 10% grups de particulars (famílies, amics…) i el 2% administració pública. Així doncs considerem que la mostra obtinguda representa de manera força acurada la realitat dels participants de Projecte Rius.

Els aspectes avaluats a través del qüestionari son els següents:

Atenció rebuda

L’atenció rebuda quan els participants han contactat per resoldre dubtes es valora molt positivament, quasi en la totalitat dels casos es considera que se’ls ha atès i s’han resolt els dubtes o peticions. S’obté el mateix resultat pel que fa a les comunicacions de seguiment que es fan al llarg de l’any, que es consideren oportunes i clares.

En general la comunicació amb l’equip tècnic es considera fluïda i àgil i la valoració global de l’atenció i el seguiment rebut obté una qualificació d’entre 4 i 5 punts en una escala de l’1 al 5.

Materials i recursos

Els materials més utilitzats són la carpeta de materials bàsics i el manual d’inspecció, que resulten quasi imprescindibles per realitzar les inspeccions del Projecte Rius. Tot seguit trobem el dossier de voluntariat, que sobretot va dirigit als nous participants i explica el funcionament del projecte. Per últim, els menys consultats són materials complementaris com el tríptic sobre bioseguretat o els recursos per al servei comunitari. Entre els comentaris la peticions de millorar o afegir recursos per a la identificació de macroinvertebrats i també de flora i fauna són les més compartides.

D’altra banda, pel que fa a les eines digitals, l’ús de RiuApp no està gaire estès i la seva funcionalitat encara genera alguns dubtes i dificultats. El web, en canvi, és l’eina escollida per la majoria de participants i es percep com una eina funcional i fàcil d’utilitzar per reportar les dades preses al riu.

Formació

Participar en una activitat de formació és condició indispensable per crear un grup de voluntaris, però aquestes també son obertes a persones que ja estiguin participant i vulguin resoldre dubtes o refrescar coneixements, així com a membres de grups actius que mai hi hagin participat directament. A través de l’enquesta constatem que la gran majoria dels participants en són conscients però de moment no els ha calgut o bé no han pogut assistir-hi enguany per diversos motius. No obstant destaca un 10% de les respostes que indiquen que es desconeixia la possibilitat d’assistir a aquestes formacions. Caldrà incidir-hi en futures campanyes.

La valoració d’aquestes formacions (tant si s’ha realitzat aquest any com en edicions anteriors) és molt positiva, obté entre 4 i 5 punts en una escala de l’1 al 5.

Per últim, entre els continguts a aprofundir que desperten més interès hi ha el mostreig i determinació de macroinvertebrats, bioseguretat i espècies exòtiques i l’adaptació de Projecte Rius als projectes d’APS i Servei Comunitari. I els formats preferits són: experiments i mostrejos que complementin la inspecció, sessions online de resolució de dubtes i, en menor mesura, presentació online de l’informe RiusCat.

Valoració global del projecte

El 95,5% de les respostes assenyalen que el Projecte Rius té un interès social i és una iniciativa rellevant per a la societat i el 98.1% recomanarien a altres persones participar-hi.

També es pot extreure la conclusió de que la majoria de les persones enquestades consideren que participar al projecte és senzill però requereix bastant esforç i dedicació.

Finalment es constata que només una petita part de les persones que participen al Projecte Rius (7.6%) són també sòcies de l’Entitat i, per tant, fan una aportació anual al projecte per contribuir a la seva continuïtat. Entre les que no són sòcies, el 28.8% estarien disposades a fer una aportació anual de fins a 50€, mentre que la resta s’hi mostra reticent.

Una de les dades més significatives que extraiem és l’altíssim compromís que tenen els voluntaris i voluntàries del projecte, que no només troben el temps i les ganes de fer seguiment dels seus rius, sinó que també responen a les nostres peticions i propostes per millorar i seguir desplegant el projecte. Encarem l’any nou amb el repte de seguir treballant amb el l’esperit constructiu i l’empenta del voluntariat, per donar resposta a les necessitats i  motivacions de les persones que ens vulguin acompanyar en el seguiment dels rius catalans.

Aquesta iniciativa compta amb el suport de:

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores
A %d bloguers els agrada això: