Tota l'actualitat de l'Associació Hàbitats i el Projecte Rius

Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.

Nyàmeres als nostres rius

Nyàmeres al Tenes

Nyàmeres al Passeig del Tenes a Bigues i Riells. Octubre de 2013

Durant les inspeccions i les sortides formatives de tardor les nyàmeres o patates de canya (Helianthus tuberosus) han estat un tema de conversa recurrent. Als espais en adopció n’hem trobat al Passeig del Tenes de Bigues i Riells (en la fotografia és la planta que es troba davant del raïm de moro, amb un color verd fosc i apagat) i al riu Congost a Llerona.

Cada cop més visible en marges de carretera i vores de riu, crida l’atenció per la seva flor groga, molt semblant a la del gira-sol. La floració és al setembre, coincidint amb la campanya de tardor del Projecte Rius.

Nyàmeres

By Darkone (Self-photographed) [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons

La nyàmera està inclosa com a espècies exòtica invasora dels Països Catalans al Projecte EXOCAT 2012. Les espècies invasores són espècies exòtiques que han aconseguit establir-se i expandir-se en el medi natural, gràcies a una gran capacitat reproductiva i de dispersió.

També es considera invasora en altres països europeus, però l’any 2013 el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient del govern d’Espanya ha decidit canviar l’estatus d’invasora a no invasora dins del seu territori segons el Real Decreto 630/2013, de 2 de agosto.

Aquesta planta és originària de l’Amèrica del Nord, on era conreada pels indígenes abans de l’arribada dels europeus per la comestibilitat del tubercle, semblant a una patata. Pertany al mateix gènere que el gira-sol (Helianthus). Avui dia pràcticament no es cultiva a Catalunya, a excepció de la Noguera i del Berguedà, però s’ha estès de forma exponencial pel nostre territori. Es considera un aliment amb un alt valor nutricional però us animem que no el conreeu pel seu potencial invasor.

Ja coneixeu una altra espècie vegetal que esperem que no trobeu a les vostres inspeccions.

Deixa un comentari

Information

This entry was posted on 11/12/2013 by in Bigues i Riells, Flora, Llerona, Passeig del Tenes, Riu Tenes.

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores