Tota l'actualitat de l'Associació Hàbitats i el Projecte Rius

Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.

Custòdia Participativa

Associació Hàbitats neix l’any 1997 per tal d’impulsar un projecte de voluntariat i educació centrat en el seguiment de l’estat de conservació dels ecosistemes fluvials a Catalunya: el Projecte Rius.

Els dos primer anys l’entitat dissenya la metodologia d’anàlisi per realitzar les inspeccions de riu i s’elaborà un pla de dinamització del voluntariat per tal d’activar una xarxa de persones disposades a realitzar aquestes anàlisis de forma continuada. Les primeres inspeccions dutes a terme pels grups de voluntaris es realitzaren el 1999.

Molt aviat alguns grups desitjaren prendre un major compromís amb el tram on actuaven desenvolupant accions de millora de l’ecosistema. Associació Hàbitats decideix llavors obrir una segona línia d’actuacions, les adopcions del Projecte Rius. L’any 2003 s’inicien els primers projectes d’adopció.

De forma paral·lela a aquest projectes, sorgeixen iniciatives molt similars a Catalunya impulsades des del tercer sector, alhora que cada cop es parla més de la custòdia del territori com a model de protecció i conservació dels ecosistemes amb implicació de propietaris privats. L’any 2003 es constitueix la Xarxa de Conservació de la Natura, que pren a com referència experiències com la nostra i de la qual formem part des dels origens.

La custòdia del territori ofereix estratègies i instruments amb el propòsit d’implicar els propietaris i usuaris del territori en la conservació dels valors naturals, cultural i paisatgístics d’un entorn. Per aconseguir-ho, es promouen acords per col·laborar a mitjà i llarg termini entre propietaris, entitats de custòdia i altres agents públics i privats.

Dins del context de la custòdia del territori, l’adopció del Projecte Rius és una fórmula particular a la qual anomenem Custòdia participativa, ja que presenta dues característiques diferenciadores:

–  Les accions es desenvolupen en la zona pública dels rius (Domini Públic Hidràulic, DPH) i les proximitats. Per tant, no és imprescindible comptar amb un acord amb un propietari privat per iniciar l’adopció, tot i que sempre cerquem tots els agents social amb potencial per implicar-se en el projecte, inclosos els propietaris de les finques adjacents i properes al DPH.

Els impulsors de les iniciatives són voluntaris i entitats locals. Tots els projectes d’adopció es regeixen pels principis del Projecte Rius: conèixer (Educació Ambiental), conservar (Voluntariat Ambiental) i compartir (Participació Social). L’entitat no adquireix propietats per tal de protegir en un espai en particular, sinó que els projectes es basen en l’apoderament de la societat en gestió del territori.

En l’actualitat Associació Hàbitats desenvolupa projectes d’adopció on participen propietaris amb acords de custòdia, però també manté actius projectes d’adopció sense propietaris pel valor social i de conservació del territori que representen per la societat.

Deixa un comentari

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores