Tota l'actualitat de l'Associació Hàbitats i el Projecte Rius

Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.

La veritable història de la dona i la nena en la ciència

Massa sovint els contes i llegendes populars contribueixen a crear una història que relega la figura de la dona en un paper supeditat als tòpics i estereotips de la cultura patriarcal. De la mateixa manera, aquest patró es repeteix en l’àmbit de la ciència on les dades ens indiquen que encarà ara existeix un gegantesc desequilibri entre gèneres. Aquesta injusta realitat ha motivat a establir, des de l’organització de les nacions unides, un dia internacional per visibilitzar i potenciar la figura de la dona i la nena en la ciència.

És per això que avui us convidem a conèixer tres històries de dones científiques que esperem que, tal com fan els contes i les llegendes populars, contribueixin a crear una idea col·lectiva de la figura de la dona:

La sireneta → Deepika Kurup (1998 –        )
Si busqueu una història d’una jove que vol conèixer més, que no es conforma amb la seva realitat i vol ser part d’un nou món, és possible que us vingui al cap la sireneta i la seva popular cançó de Disney “Part of your world”. Però aquesta és la història de Deepika Kurup, una joveníssima científica amb immenses ganes conèixer i contribuir a formar part d’un nou món on el dret a l’aigua potable sigui una realitat per a tothom.
En aquest enllaç podreu conèixer la seva història de pròpia veu en una conferència TED.

El llac dels cignes → Harriet Williams Russel Strong (1844-1926)
Aquesta és la història d’una dona amb una gran inventiva i capacitat de transformació que va liderar la gestió del seu territori centrant-se en l’estudi de l’aigua. Després de la mort del seu marit i amb quatre filles a càrrec, Harriet Russel Strong va haver d’inventar-se-les per sortir endavant i gestionar la seva finca a California. Això la va portar, entra d’altres, a desenvolupar i dissenyar sistemes d’infraestructures hidràuliques per al regadiu i la generació d’electricitat.
Podeu conèixer més sobre la seva vida com a líder i referent del moviment feminista de l’època en aquest enllaç.

La reina de les neus → Isobel Moira Dunbar (1918-1999)
Lluny de gelar els cors dels homes i alienar-los en el mirall de la raó, la geògrafa Isobel Moira Dunbar va aconseguir trencar el gel i convertir-se en una de les primeres dones a embarcar-se en la recerca científica del Àrtic sense oblidar mai que aquells qui han trobat en el glaç la forma de viure “eternament” és la etnia Inuit; al contrari de la societat occidental, que en pro del saber insisteix en conquistar i lluitar contra el glaç.
En aquest article podreu conèixer més sobre aquesta dona i altres dones pioneres en l’estudi del glaç.

Voleu conèixer més històries de dones i ciència?! Us facilitem tot un seguit d’enllaços on podeu trobar aquesta i molta més informació.
Si voleu conèixer la història de dones científiques en l’àmbit de la limnologia i l’aigua dolça feu una ullada a l’article de “Dones d’aigua” de la nostra revista espiadimonis número 36, elaborat pel grup de gènere i limnologia de l’associació Ibèrica de limnologia, i si el que us interessa és l’àmbit de l’oceanografia no oblideu de fer una ullada a la web “Oceonagràficas“. Però si el que voleu és prendre consciència del paper de la dona en la historia de la ciència, us recomanem encaridament la web “Mujeres con ciència“.

Desitgem que, com en els contes i en la ciència, els nostres somnis i idees es converteixin en realitat i avancem cap a una societat sense discriminació per raó de gènere. FELIÇ DIA DE LA DONA I LA NENA EN LA CIÈNCIA!

 

vlad-tchompalov-248830-unsplash

Photo by Vlad Tchompalov on Unsplash – On a rain-soaked day, thousands marched on Washington DC to fight for science funding and scientific analysis in politics

Deixa un comentari

Information

This entry was posted on 11/02/2019 by in Associació Hàbitats.

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores