Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.
Associació Hàbitats inicia els seus projectes de custòdia l’any 2002 amb el nom d’adopcions de rius. Aquests projectes tenen l’objectiu de conservar els ecosistemes fluvials i els seu patrimoni a través de la implicació de diversos agents socials, principalment entitats locals, ciutadania i ajuntaments.
All llarg de 18 anys de trajectòria la realitat social ha anat canviat i, per tant, els projectes de custòdia han de donar resposta a noves necessitats i incorporar nous procediments. Si estem atents a l’evolució social, ambiental i econòmica, els projectes, a més de créixer en mida, haurien de respondre a nous objectius i, alhora, ser més engrescadors per aquells que hi col·laboren. El dia a dia de l’Entitat, on generalment els recursos són escassos, fa molt difícil aturar-se i analitzar el present i el futur, veure les debilitats i fortaleses, així com les oportunitats i les amenaces que ens afecten.
Per aquets motiu, des d’Associació Hàbitats volem iniciar un procés de reflexió sobre els projectes de custòdia del territori que es duen a terme des de l’entitat. Aquests procés ens haurà de permetre elaborar l’estratègia de custòdia dels propers anys i definir de nou el nostre model i com es desenvoluparà. Per aquets motiu s’ha convidat als socis i sòcies de l’entitat a participar i dir la seva. La participació i la transparència és fonamental per a que el procés sigui realment exitós.
La primera de les sessions de treball ha tingut lloc el 15 de maig a la seu de l’entitat. L’equip tècnic va preparar una dinàmica de treball que va permetre tractat la custòdia del territori des de 4 eixos fonamentals: l’objecte de custòdia, la participació, la temporalitat i els recursos. Al llarg de les properes setmanes s’organitzaran noves sessions de treball per anar aprofundint en aquests aspectes. Si esteu interessats en participar-hi estigueu atents a la nostra agenda!