Tota l'actualitat de l'Associació Hàbitats i el Projecte Rius

Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.

L’estat ecològic del rius i rieres a Catalunya

Veu la llum l’Informe RiusCat 2022. En aquest document expliquem com es troben els espais fluvials a Catalunya i la increïble feina del voluntariat del Projecte Rius.

Els voluntaris i les voluntàries s’organitzen en grups, encarregats d’analitzar i tenir cura d’un espai fluvial que ells mateixos trien, normalment a por d’on resideixen. La participació en l’edició de 2022 ha estat rècord: 253 grups actius i 7.693 persones han assolit la fita de les 5.000 inspeccions registrades al llarg de tota la història del projecte, que neix l’any 1997.

Els resultats ambientals obtinguts són semblants als d’anys anteriors, assenyalant que els trams urbans i periurbans dels rius catalans presenten uns boscos de ribera degradats i poca heterogeneïtat d’hàbitats, cosa que pot limitar-ne la biodiversitat.

El voluntariat també és testimoni directe de les alteracions humanes sobre aquests ecosistemes i documenten, una vegada més, problemàtiques com els residus urbans que s’aboquen al riu.

Integrant tot això, els bioindicadors ens dibuixen una xarxa fluvial que només assoleix valors de bona qualitat a les capçaleres, en zones menys poblades i dins d’espais protegits.

Cal tenir en compte, però, que els resultats que donem a conèixer amb aquest informe es centren en trams accessibles per a la ciutadania. Son un exercici col·lectiu i comunitari que ens alerta de la vulnerabilitat dels nostres rius. També són un complement a les xarxes de seguiment oficials i els mostrejos duts a terme per centres de recerca.

Descarrega’t aquí el document complert

Am el suport de:

Deixa un comentari

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores